Kremowa wegańska zupa z kukurydzą

    Kremowa wegańska zupa z kukurydzą

    18polubień
    1godz.


    Zrobione przez 126 osób

    Kiedy zostałem weganinem eksperymentowałem z różnymi pomysłami kulinarnymi i wpadłem na tę pyszną, niskokaloryczną zupę. Świetnie nadaje się na przystawkę, ale także jako główny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 125 g selera naciowego, drobno pokrojonego
    • 135 g marchwi, drobno pokrojonej
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 600 ml (2 i 1/2 szkl.) wody
    • 2 kostki bulionu warzywnego
    • 300 g kukurydzy
    • 500 ml (2 szkl.) mleka sojowego
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i seler i podsmażać, aż nabiorą lekko złotego koloru. Dodać marchew i czosnek i podsmażać, aż czosnek się lekko przyrumieni.
    2. Tymczasem, doprowadzić wodę do wrzenia na dużym ogniu. Wmieszać kostki rosołowe, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Kiedy kostki bulionowe się rozpuszczą dodać kukurydzę oraz warzywa z patelni. Gotować, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodać wodę. Zmniejszyć ogień na niski i wlać 1 szklankę mleka sojowego. Dobrze wymieszać zupę, a następnie wmieszać pozostałą 1 szklankę mleka sojowego. Dodać mąkę, szybko mieszając trzepaczką. Wmieszać natkę pietruszki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje (około 15 do 20 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    Świetna szybka zupa. Zrobiłem swojej dziewczynie, która jest weganką i była zachwycona. jedynie co zmieniłem to po ugotowaniu zupy zblendowałem ją z kapką hummusu - 14 lis 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Zrobiłam zupę w wersji normalnej - w sensie na mięsnych kostkach i zwykłym, krowim mleku. Na koniec odrobinę ją podblenderowałam. Bardzo dobra, polecam. - 23 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis