Ciasto ucierane z jagodami

    Ciasto ucierane z jagodami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Poza drożdżowym to drugie z ciast, które smakuje mi najbardziej z dodatkiem czarnej borówki, czyli po prostu - jagód :)

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g jagód
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 160 g masła (o temp. pokojowej)
    • 60 g cukru
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
    2. Jagody przebrać - aby nie było listków i korzonków, wypłukać kilkakrotnie. Zostawić do wyschnięcia.
    3. Mąkę, proszek i sól przesiać i wymieszać.
    4. Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo jajka i mąkę.
    5. Foremkę do pieczenia natłuścić masłem. Wlać do niej ciasto i posypać jagodami.
    6. Piec ciasto przez ok. godzinę (sprawdzić patyczkiem).

    rada

    upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis