Placuszki razowe z nektarynką i cynamonem

    Placuszki razowe z nektarynką i cynamonem

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te zdrowe i bajecznie smaczne placuszki są doskonałe zarówno na śniadanie jak i na smaczną przekąskę czy podwieczorkowy deser.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g mąki razowej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 140 ml maślanki (lub gęstego kefiru)
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli
    • 1 nektarynka pokrojona na kawałki
    • olej do smażenia
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie dodać pozostałe składniki: jajka, maślankę, cynamon, cukier oraz sól. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    2. Dodać do ciasta nektarynkę. Wymieszać.
    3. Olej rozgrzać na dużej patelni.
    4. Łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    5. Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis