Grillowany stek z pieczarkami portobello

    Grillowany stek z pieczarkami portobello

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ulubiony sposób mojego męża na podawanie steków z grilla. Serwuje je w towarzystwie mięsistych i aromatycznych grzybów - pieczarek portobello podsmażonych na oliwie z odrobiną czerwonego wina. Wyjątkowe!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 steki wołowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 pieczarki portobello, pokrojone na grube plasterki
    • sól morska do smaku
    • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Steki oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową wyciśniętego czosnku i odstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać resztę czosnku i podsmażać na małym ogniu przez 2 minuty. Pokrojone grzyby rozłożyć równomiernie na patelni, oprószyć solą, skropić winem i smażyć przez 8-10 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 8 minut, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.
    4. Ruszt grilla posmarować oliwą, położyć steki i grillować po 5-6 minut na każdej stronie.
    5. Na upieczone steki ułożyć grzyby i od razu podawać.

    rada

    Czas grillowania steków zależy od upodobań, krócej dla krwistych, dłużej kiedy lubimy je bardziej wypieczone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis