Krem ze świeżych szparagów

    Krem ze świeżych szparagów

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 451 osób

    Nie ma to jak świeże szparagi, kiedy akurat jest na nie sezon - skorzystaj!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g świeżych szparagów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kawałki
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku wymieszać szparagi, cebulę i 1/2 szklanki bulionu drobiowego. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia aż szparagi zmiękną, ok. 12 minut. Dobrze zmiksować w blenderze. Odstawić.
    2. W tym samym garnku, na średnim ogniu stopić masło. Dodać mąkę, sól i pieprz. Gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Dodać pozostały bulion drobiowy, mieszając trzepaczką, a następnie zwiększyć ogień. Gotować, stale mieszając i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane szparagi i mleko.
    3. Do małej miseczki wlać śmietanę i, mieszając, dodać chochelkę gorącej zupy. Dodać mieszaninę ze śmietaną i sok z cytryny do zupy. Mieszać, podgrzewając zupę do temperatury odpowiedniej do podania, ale nie dopuścić do wrzenia. Podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis