Pierś indyka po włosku

    Pierś indyka po włosku

    3polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny i wykwintny sposób na drób z grilla. Pachnące rozmarynem kotleciki z piersi indyka z pieczarkami i cebulą, otulone plasterkami boczku w aromatycznej marynacie z białego wina. Uczta dla podniebienia!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    • 600 g piersi z indyka
    • 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
    • 4-5 gałązek rozmarynu
    • 8 plasterków chudego wędzonego boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wino wymieszać z oliwą, czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 8 małych kotlecików. Skropić przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Na każdy kotlecik położyć po kilka plasterków pieczarek i cebuli, udekorować rozmarynem.
    4. Każdy kotlecik ciasno owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
    5. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Mięso ułożyć na tackach do grilla. Piec przez 30 minut, często smarując marynatą. Po 15 minutach przewrócić na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis