Pilaw z wołowiną

    Pilaw z wołowiną

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i proste w przygotowaniu jednogarnkowe danie z wołowiny, warzyw i ryżu. Aromatyczne i sycące, doskonałe z dodatkiem lekkiej zielonej sałatki. Zobacz nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 370 g ryżu
    • 1 kg wołowiny z kością
    • 120 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki kuminu
    • sól do smaku
    • 4 marchewki, pokrojone w cienkie paski
    • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
    • 2 świeże papryczki chili
    • 1 główka czosnku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić.
    2. Mięso odkroić od kości, pokroić w kostkę.
    3. W garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć kości. Przełożyć na talerz. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 minut, następnie dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni, cały czas mieszając.
    4. Do garnka dodać kości, marchewkę, kumin, papryczki chili, moża dodać czosnek (całą główkę, nieobraną). Zalać gorącą wodą, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować przez 35-40 minut.
    5. Z garnka wyjąć kości, dodać odsączony ryż i 475 ml gorącej wody. Wygładzić powierzchnię, ale nie mieszać! Przykryć i dusić przez 20-25 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pilaw z wołowiną
    Pilaw z wołowiną

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis