Pieczone łódeczki z ziemniaków z łososiem

    Pieczone łódeczki z ziemniaków z łososiem

    3polubienia
    1godz.32min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta przystawka zawsze robi furorę. Wymieszaj wędzonego łososia z jogurtem, kaparami i koperkiem, napełnij nim pieczone skórki ziemniaczane, a zobaczysz, że będzie to hit Twojego przyjęcia! Zobacz nasz przepis video z tą przystawką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 małe ziemniaki do pieczenia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 20 g masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 65 g trimmingu z wędzonego łososia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 80 g jogurtu greckiego
    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 1 łyżka kaparów, posiekanych
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.12min.  ›  Gotowe w: 1godz.32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Ziemniaki posmarować lekko oliwą. Oprószyć solą. Piec przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrać miąższ, zostawiając trochę przy skórce (miąższ można potem użyć do kotlecików rybnych lub zapiekanek ziemniaczanych). Połówki ziemniaków przekroić na ćwiartki.
    4. Na patelni roztopić masło z resztą oliwy. Dodać sól i pieprz. Posmarować tym skórki ziemniaków, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 12-15 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
    5. Łososia pokroić na wąskie paski i skropić sokiem z cytryny. Jogurt wymieszać z koperkiem, kaparami i łososiem. Nadzieniem napełniać łódeczki ziemniaków, dekorować świeżym koperkiem i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    3 przystawki z wędzonym łososiem
    3 przystawki z wędzonym łososiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis