Gotowany bób

    Gotowany bób

    3polubienia
    22min.


    Zrobione przez 7 osób

    Potrawa bajecznie prosta by się wydawało, ale zadziwiła mnie sąsiadka spotkana w warzywniaku, która widząc, że kupuję woreczek z bobem spytała: "A jak się to przyrządza?"... Bób gotuję się tak:

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g bobu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 pęczek koperku
    • 3 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Bób wypłukać i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Dodać wypłukany pęczek koperku.
    2. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, do miękkości bobu.
    3. Można roztopić masło i polać nim bób na talerzu, ale wystarczy go jedynie posolić i zjeść ze smakiem.

    rada

    Można jeść bób w łupkach - ja wolę je obierać tuż przed spożyciem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis