Risotto z cukinią, pieczarkami i boczkiem

    Risotto z cukinią, pieczarkami i boczkiem

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Fantastyczne i proste do wykonania risotto! Aromatyczne, z dodatkiem białego wina, podsmażonymi grzybami i cukinią. Nie można się oprzeć! Zobacz nasz przepis video z tym daniem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,6 litra bulionu drobiowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 150 g pieczarek portobello, drobno pokrojonych
    • 150 g białych pieczarek, drobno pokrojonych
    • 3 cukinie pokrojone w plasterki
    • 50 g masła
    • 3 szalotki pokrojone w kostkę
    • 400 g ryżu arborio
    • 120 ml białego wina
    • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 40 g startego sera cheddar
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W rondelku, na wolnym ogniu podgrzewać bulion.
    2. Na patelni, rozgrzać połowę oliwy i podsmażyć grzyby, aż odparuje z nich woda. Odstawić.
    3. Rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć cukinię, aż będzie miękka. Odstawić.
    4. Rozpuścić połowę masła i zeszklić szalotki.
    5. Dodać resztę masła, wsypać ryż i, mieszając, podsmażyć, aż będzie złocisty. Dolać białe wino i cały czas mieszać, aż wino się wchłonie.
    6. Dolewać po 200 ml bulionu drobiowego na raz i, cały czas mieszając, smażyć, aż się wchłonie. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki.
    7. W międzyczasie, na oddzielnej patelni, podsmażyć boczek, a następnie dodać go do ryżu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ser, wymieszać.
    8. Na tłuszczu wytopionym z boczku, podgrzać pieczarki i cukinię, dodać do ryżu, wymieszać i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Risotto z cukinią, pieczarkami i boczkiem
    Risotto z cukinią, pieczarkami i boczkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    przepyszne - 22 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis