Pieczone warzywa z komosą ryżową

    Pieczone warzywa z komosą ryżową

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pyszny i szybki sposób na podanie komosy ryżowej. To super ziarno jest bogate w aminokwasy, wapń oraz cały zestaw witamin i minerałów. Aromatyczne pieczone papryki z cukinią i cebulą napełnione komosą, to doskonały posiłek na każdą okazję. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 czerwona papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
    • 1 żółta papryka oczyszczona z pestek i przekrojona na pół
    • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
    • 1 cukinia pokrojona w plastry
    • 60 g komosy ryżowej
    • 4 gałązki tymianku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 100 g rukoli
    • 3 łyżki bazylii, posiekanej
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 4 ćwiartki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    2. Na blaszce ułożyć połówki papryki przeciętą stroną do góry, a na nie położyć plasterki cebuli i cukinii. Piec przez 15 minut.
    3. W międzyczasie przepłukać i odcedzić komosę. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać rozmaryn i tymianek.
    4. Gotować przez 10-15 minut, do momentu, aż ziarna zaczną się rozdwajać. Odcedzić i odstawić.
    5. Papryki posypać 1 łyżką orzechów piniowych i piec przez kolejne 10-15 minut. Sprawdzać czy orzechy się nie przypalają.
    6. Papryki wraz z zawartością przełożyć na tacę, a do ich środka nakładać komosę. Posypać rukolą, bazylią i resztą orzechów. Z boku położyć ćwiartki cytryny.

    sposób podawania

    Papryki po upieczeniu można pokroić na kawałki, a następnie wymieszać z komosą.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczone warzywa z komosą ryżową
    Pieczone warzywa z komosą ryżową

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis