Cytrynowy pieczony kurczak

    Cytrynowy pieczony kurczak

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pieczenie kurczka nie mogłoby być prostsze i smaczniejsze niż według tego przepisu! Cytryna, rozmaryn i czosnek nadają kurczakowi niebywałego aromatu. Zobacz nasz przepis video z tym daniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały kurczak
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 3 ząbki czosnku, obrane
    • 1 cytryna przekrojona na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Dobrze umyć kurczaka, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Posypać kurczaka solą z każdej strony, na zewnątrz i wewnątrz. Natrzeć go pieprzem i połową rozmarynu, a resztę gałązek rozmarynu włożyć do środka razem z całymi ząbkami czosnku i połówkami cytryny.
    3. Kurczaka włożyć do brytfanki z kratką. Piec przez około 1 godzinę, aż wypływające soki będą przejrzyste.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony kurczak
    Pieczony kurczak

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis