Krem pomidorowy

    Krem pomidorowy

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 114 osób

    Tradycyjna, łatwa do przyrządzenia kremowa zupa pomidorowa, która ogrzeje wasze serca.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 l soku pomidorowego
    • sól do smaku
    • 500 ml (2 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W żeliwnym kociołku, na średnim ogniu, podsmażyć cebulę na maśle, aż będzie przezroczysta. Zdjąć z ognia. Mieszając, dodać mąkę tak, aby nie pozostały grudki, a następnie, mieszając trzepaczką, powoli dodawać sok pomidorowy. Postawić z powrotem na ogień i doprawić do smaku solą. Gotować do momentu, gdy prawie zacznie wrzeć, i wtedy zdjąć z ognia. Studzić przez 10 minut, a następnie, mieszając, powoli dodać mleko. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis