Tradycyjne naleśniki

    Tradycyjne naleśniki

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 62 osoby

    Wspaniały i prosty przepis na naleśniki. Najpyszniejsze prosto z patelni, oprószone cukrem i skropione świeżym sokiem z cytryny. Nic tego nie pobije! Już ustawia się kolejka! Zobaczcie nasz przepis video z tymi naleśnikami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 duże jajka
    • 500 ml mleka
    • 1 łyżka masła (do smażenia)
    • cukier (do posypania)
    • cytryna (do skropienia po wierzchu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Mąkę przesiać z solą do miski.
    2. Dodać jajka, wlać połowę mleka i zmiksować. Dolać resztę mleka i wymieszać na jednolitą masę.
    3. Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę masła, wlać chochelką ciasto i równomiernie rozprowadzić.
    4. Smażyć, aż ciasto się zetnie. Potrząsnąć, aby naleśnik się odkleił od patelni, a następnie odwrócić. Smażyć na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełożyć na ogrzany talerz, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny.
    5. Smażyć resztę naleśników, pamiętając, aby przed każdym smażeniem rozprowadzić odrobinę masła.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak zrobić naleśniki
    Jak zrobić naleśniki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis