Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepsze włoskie tiramisu

1komentarz
13polubień
4godz.20min.


Zrobione przez 28 osób

Ten wspaniały przepis na klasyczne włoskie tiramisu to jedyny, jaki kiedykolwiek będzie Ci potrzebny! Biszkopty nasączone kawą z odrobiną koniaku, przekładane pyszną masą z serka mascarpone. Zobacz nasz przepis video z tym deserem!

Magda

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 30 podłużnych biszkoptów
  • 350 ml espresso
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 ml koniaku lub brandy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

  1. Białka oddzielić od żołtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną, kremową masę. Dodać serek mascarpone i połowę koniaku lub brandy, zmiksować.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  3. Kawę wlać do płytkiej miseczki, dodać pozostały koniak i łyżeczkę kakao, wymieszać. W mieszance szybko zanurzać biszkopty jeden po drugim i układać na dnie szklanego naczynia o wymiarach 20x20 cm.
  4. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić połowę masy z serka mascarpone i oprószyć połową kakao. Warstwy powtórzyć: biszkopty, serek i kakao.
  5. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Zobacz jak to zrobić!

Tiramisu
Tiramisu

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

monic_p
autor:
5

Pycha - 04 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie