Najlepsze włoskie tiramisu

  • 1komentarz
  • 10polubień
  • 4godz.20min.

Ten wspaniały przepis na klasyczne włoskie tiramisu to jedyny, jaki kiedykolwiek będzie Ci potrzebny! Biszkopty nasączone kawą z odrobiną koniaku, przekładane pyszną masą z serka mascarpone. Zobacz nasz przepis video z tym deserem!

Magda

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 30 podłużnych biszkoptów
  • 350 ml espresso
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 ml koniaku lub brandy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

  1. Białka oddzielić od żołtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną, kremową masę. Dodać serek mascarpone i połowę koniaku lub brandy, zmiksować.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  3. Kawę wlać do płytkiej miseczki, dodać pozostały koniak i łyżeczkę kakao, wymieszać. W mieszance szybko zanurzać biszkopty jeden po drugim i układać na dnie szklanego naczynia o wymiarach 20x20 cm.
  4. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić połowę masy z serka mascarpone i oprószyć połową kakao. Warstwy powtórzyć: biszkopty, serek i kakao.
  5. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Zobacz jak to zrobić!

Tiramisu

Tiramisu

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

monic_p
autor:
4

Pycha - 04 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie