Leniwe pierogi jagodowe

    Leniwe pierogi jagodowe

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W dzieciństwie, po wyprawie do lasu, babcia robiła z jagód wszelakie pyszności. A to pierogi, innym razem bułki na parze. Jedną z ulubionych potraw były leniwe pierogi. Jagodowe - w kolorze i smaku.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g białego sera
    • 150 g jagód
    • 80 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3 jajka, rozdzielić białka od żółtek
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ser należy zmielić przez maszynkę.
    2. Do sera dodać jagody, cukier, sól, żółtka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
    3. Ubić trzepaczką białka i dodać do masy serowo-jagodowej.
    4. Uformować z ciasta wałek i pokroić na skośne kluseczki. Gotować we wrzącej wodzie ok 5 minut. Posypać na talerzu jagodami i cukrem. Można dodać bitą śmietanę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis