Pulpeciki z indyka - dla dzieci

    Pulpeciki z indyka - dla dzieci

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 15 osób

    Każda mama wie jaki kłopot sprawia nauczenie małego dziecka jedzenia czegoś innego niż pyszne mleko. Pulpeciki z indyka mogą jeść już 10 miesięczne szkraby, o ile mają pierwsze ząbki.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g mięsa z indyka (najlepiej tzw. polędwiczka)
    • 1 żółtko
    • natka pietruszki
    • 1 czerstwa bułka pszenna
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1/4 selera
    • 1 ziemniak

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Bułkę zetrzeć na tarce.
    2. Warzywa obrać i pokroić.
    3. Mięso wypłukać.
    4. W niewielkim garnku gotować pod przykryciem indyka z warzywami i kilkoma gałązkami natki przez ok. 20 minut - do miękkości mięsa.
    5. Mięso ostudzić, pokroić nożem na kawałki i blenderem zmielić na papkę wraz z kilkoma łyżkami wywaru, w którym się gotowało i kilkoma plastrami marchewki.
    6. Pozostałą natkę drobno posiekać. Wymieszać z mięsem. Dodać żółtko, startą bułkę i wymieszać.
    7. Dłonią formować niewielkie kulki i wrzucić na gotujący się pozostały wywar z warzyw. Gotować 10 minut pod przykryciem. Podawać lekko ciepłe wraz z ugotowaną, rozdrobnioną marchewką i ziemniakiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis