Pikantne steki z grilla

    Pikantne steki z grilla

    1polubienie
    1dzień20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Coś dla wielbicieli grillowanych steków wołowych! Fantastycznie aromatyczna ziołowa marynata z dodatkiem pieprzu cayenne i chili i soczyste mięso! Jeśli lubimy krwiste steki, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, a bardziej wypieczone po 5-6 minut.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki wołowe z kością
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 gałązki świeżego tymianku
    • 2 gałązki świeżego oregano
    • 4 liście świeżej bazylii
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki chili
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

    1. Zioła posiekać i wymieszać z czosnkiem, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne i chili. Marynatą posmarować steki, przykryć i włożyć do lodówki na 1 dzień.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    3. Steki osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po upieczeniu, wtedy mięso nie stwardnieje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis