Łosoś na cedrowej desce

    Łosoś na cedrowej desce

    2polubienia
    4godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Fantastyczny sposób na łososia z grilla, pieczonego nie bezpośrednio na ruszcie, ale na desce cedrowej. Przyjaciel rodziny zaimponował nam, serwując tak przyrządzoną rybę pewnego pięknego popołudnia. Niesamowicie aromatyczna uczta!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 deska cedrowa
    • 600 g filetu z łososia ze skórą
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2-3 gałązki świeżego koperku
    • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    • 1 cytryna, pokrojona na plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Deskę namoczyć w wodzie na co najmniej 4 godziny (najlepiej poprzedniego dnia).
    2. W miseczce wymieszać oliwę z cukrem, posmarować łososia, ułożyć na nim plasterki cytryny, gałązki koperku i oprószyć pieprzem.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Deskę położyć na grillu i ogrzać przez 5-6 minut, następnie odwrócić na drugą stronę. Posmarować lekko oliwą i położyć łososia, skórą do dołu. Przykryć pokrywę i grillować przez 20-30 minut (zależy od grubości fileta).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis