Krem marchwiowo-imbirowy

    Krem marchwiowo-imbirowy

    21polubień
    45min.


    Zrobione przez 88 osób

    To jest przepis mojej żony, a ja lubię go tak bardzo, że chciałem się nim podzielić. Zupa jest fantastyczna!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 900 g marchwi, pokrojonej w średnią kostkę
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 500 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Mieszając, podsmażać cebulę, aż będzie przezroczysta i miękka (ok. 5 minut). Wmieszać marchew, imbir i bulion warzywny, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu gdy marchew zmięknie. Zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygło.
    2. Przełożyć mieszaninę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę i dobrze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    trochę za dużo śmietany na taką porcję zupy, przez nią smak imbiru się gubi. Oprócz tego pyszna, polecam - 29 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis