Ciasto truskawkowe z kruszonką

    Ciasto truskawkowe z kruszonką

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami. Cienki kruchy spód, rozpływające się w ustach nadzienie truskawkowe, a na wierzchu cynamonowa kruszonka. Fantastyczne z gałką lodów waniliowych.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Spód
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 1/3 szklanki cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 1,5 kg truskawek
    • 1/4 szklanki cukru kryształu
    • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
    • Kruszonka
    • 2/3 szklanki mąki
    • 60 g masła
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, jajko i proszek, zagnieść na jednolite ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    3. W międzyczasie truskawki pokroić na ćwiartki, włożyć do miski, dodać cukier i mąkę kukurydzianą, odstawić na 10-15 minut.
    4. Składniki na kruszonkę wysiekać, aż się połączą.
    5. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki tortownicy. Na ciasto wyłożyć truskawki i wierzch posypać kruszonką.
    6. Piec przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis