Pizza z wędzonym łososiem i serem pleśniowym

    Pizza z wędzonym łososiem i serem pleśniowym

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna pizza, którą przyrządzimy w 20 minut. Z gotowego drożdżowego ciasta, na cienkim spodzie i z pysznymi dodatkami. Można podać jako przekąskę na imprezę.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie gotowego spodu do pizzy (drożdżowego, do upieczenia)
    • 1 słoiczek (80 g) koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 200 g sera pleśniowego typu Lazur
    • 150 g wędzonego łososia (trimming lub brzuszki)
    • 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w plasterki
    • 150 g żółtego sera, startego na tarce
    • oregano, bazylia, sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy z musztardą, oliwą, bazylią i oregano. Doprawić do smaku.
    2. Spód do pizzy rozwinąć na dużej blasze. Posmarować sosem.
    3. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. W tym czasie pokroić w kosteczkę ser pleśniowy i łososia. Pomidory pokroić w bardzo cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.
    4. Nałożyć na posmarowany sosem spód: łososia, ser pleśniowy, plasterki pomidora i całość posypać serem żółtym. Uwaga: nie nakładać za dużo bo ciasto się nie upiecze!
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią, a ser się stopi. Dobrze jest ją piec z termoobiegiem, bo wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto się upiecze w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis