Czekoladowa rozkosz

    Czekoladowa rozkosz

    6polubień
    5godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie da się opisać krótko pyszności tego czekoladowego ciasta. Dostałam je w prezencie urodzinowym jako tort i nim się spostrzegłam pozostały jedynie okruszki. Jakże smaczne okruszki... ;) Przepis mam od koleżanki, która znalazła podobny w internecie i zainspirowana - upiekła własną wersję właśnie dla mnie!

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Mus
    • 80 g masła
    • 80 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70%) połamanej w kostki
    • 3 jajka
    • 4 łyżeczki czarnego kakao
    • 100 g cukru
    • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
    • Spód ciasta
    • 170 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70%) połamanej w kostki
    • 150 g masła
    • 3 łyżeczki czarnego kakao
    • 5 jajek
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 160 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.50min. 

      Mus

    1. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą - mieszać często, aby nie przywarło do dna. Ostudzić.
    2. Żelatynę rozpuścić w 70 ml ciepłej wody. Ostudzić.
    3. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.
    5. Delikatnie wymieszać ostudzoną czekoladę z białkami i ostudzoną żelatyną.
    6. Spód

    7. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, mieszać często, aby nie przywarło do dna. Ostudzić.
    8. Żółtka zmiksować z kakao, dodać chili.
    9. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier.
    10. Wymieszać czekoladę z żółtkami i białkami, wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut. Wystudzić, nie wyjmować z formy.
    12. Wylać mus na schłodzone ciasto, nakryć delikatnie folią i chłodzić w lodówce przez ok. 5 godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis