Muffinki z Lazurem i pieczarkami

    Muffinki z Lazurem i pieczarkami

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wersja muffinków na słono, z roztopionym serem pleśniowym, który dodaje im wyrazistego smaku. Mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielna, smaczna przekąska.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinków

    • 125 g masła
    • 250 ml mleka
    • 2 jajka
    • 400 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 pieczarek
    • 150 g sera pleśniowego typu Lazur
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.
    2. Mleko wlać do miseczki i wbić do niego dwa jajka, całość roztrzepać trzepaczką. Wlać ostudzone masło.
    3. Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    4. Połączyć mokre składniki (jajka z mlekiem i z masłem) z suchymi (mąka z proszkiem i przyprawami). Całość wymieszać na jednolitą masę.
    5. Pieczarki oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach lub pokroić w drobną kostkę.
    6. Ser pokroić w drobną kostkę.
    7. Pieczarki i pokrojony ser wrzucić do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
    8. Nakładać łyżeczką do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    9. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. (20-25 minut – aby się lekko przyrumieniły).

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    OlaK
    autor:
    0

    Wyszedł totalny zakalec...chyba coś jest mocno nie tak z proporcją składników. Ale smak ciekawy - 14 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis