Żeberka z grilla po meksykańsku

    Żeberka z grilla po meksykańsku

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka na grillu? Wypróbuj ten przepis, smaczny i prosty. Marynata jest niezwykle intensywna w smaku, a mięso bardzo soczyste. Palce lizać!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g żeberek wieprzowych
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka wódki
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki tabasco
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Żeberka umyć i pokroić na porcje.
    2. W miseczce sos sojowy wymieszać z miodem, czosnkiem, imbirem, mąką, wódką, octem i tabasco. Żeberka posmarować marynatą i odstawić na 2 godziny.
    3. Żeberka wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem (marynatę zachować). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka po 5 minut z każdej strony.
    4. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ułożyć żeberka i opiekać przez 15-20 minut. W trakcie grillowania smarować marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis