Szarlotka na kruchym cieście

    Szarlotka na kruchym cieście

    6polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniała, pachnąca szarlotka. Wilgotne, rozpływające się w ustach jabłka, pomiędzy warstwami kruchego ciasta! Doskonałe ciasto na każdą okazję! Pyszna na ciepło!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 100 g margaryny
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • Nadzienie
    • 1,5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Ciasto:

    1. Mąkę wysiekać za pomocą noża z masłem i margaryną. Dodać cukier, proszek, jajko i sok z cytryny, siekać, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie szybko zagnieść rękami. Podzielić na pół i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Nadzienie:

    3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier i cukier waniliowy, i odstawić na 5 minut. Dodać cynamon i podsmażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    5. Prostokątną foremkę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na pergaminie. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem, równo rozprowadzić jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch również ponakłuwać widelcem.
    6. Piec przez 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Rada:

    Jabłka można dodać bez wcześniejszego podsmażania, nie będą wtedy miały konsystencji musu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis