Udka kurczaka po węgiersku

    Udka kurczaka po węgiersku

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Proste, smaczne, szybkie danie w stylu węgierskim. Udka kurczaka duszone w sosie pomidorowym, z dodatkiem papryki. Można dodać szczyptę chili jeśli lubimy pikantne potrawy. Najlepiej smakuje z ryżem i zieloną sałatą.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 udek kurczaka
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
    • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1/4 szklanki wody
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Udka oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać masło i udka, obsmażyć ze wszystkich stron.
    2. W wodzie rozmieszać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i wlać na patelnię. Dodać czosnek, paprykę i paprykę w proszku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-40 minut.
    3. Na parę minut przed końcem gotowania sos można podprawić śmietaną. W garnuszku rozmieszać 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami gorącego sosu, dolać do reszty, wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut.

    Rada:

    Jeśli chcemy gęsty sos, do śmietany należy dodać łyżkę mąki i dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek, następnie dodać gorący sos, rozprowadzić i dopiero wtedy dodać do całości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KaśkaSiarka
    autor:
    13

    jaka ohyda??pisz poprawnie dziewczynko... jak dla mnie- BOMBA! po prostu pycha, tylko trzeba przed przygotowaniem kurczaka natrzeć przyprawami i olejem i na 12 h do lodówki - 10 mar 2013

    julia444j
    autor:
    6

    ochyda - 01 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis