Zaloguj się Zarejestruj się

Udka kurczaka po węgiersku

  • 2komentarze
  • 6polubień
  • 1godz.

Proste, smaczne, szybkie danie w stylu węgierskim. Udka kurczaka duszone w sosie pomidorowym, z dodatkiem papryki. Można dodać szczyptę chili jeśli lubimy pikantne potrawy. Najlepiej smakuje z ryżem i zieloną sałatą.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 6 udek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Udka oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać masło i udka, obsmażyć ze wszystkich stron.
  2. W wodzie rozmieszać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i wlać na patelnię. Dodać czosnek, paprykę i paprykę w proszku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 30-40 minut.
  3. Na parę minut przed końcem gotowania sos można podprawić śmietaną. W garnuszku rozmieszać 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami gorącego sosu, dolać do reszty, wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut.

Rada:

Jeśli chcemy gęsty sos, do śmietany należy dodać łyżkę mąki i dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek, następnie dodać gorący sos, rozprowadzić i dopiero wtedy dodać do całości.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

KaśkaSiarka
autor:
12

jaka ohyda??pisz poprawnie dziewczynko... jak dla mnie- BOMBA! po prostu pycha, tylko trzeba przed przygotowaniem kurczaka natrzeć przyprawami i olejem i na 12 h do lodówki - 10 mar 2013

julia444j
autor:
5

ochyda - 01 sty 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie