Egzotyczne szaszłyki z kurczaka

    Egzotyczne szaszłyki z kurczaka

    6polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    To przepis mojego brata! Pyszne, aromatyczne mięso kurczka, przekładane słodkimi ananasami i brzoskiwniami, z dodatkiem sosu śmietanowo-czosnkowego. Niesamowita kombinacja smaku! Palce lizać!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 puszka ananasa
    • 1 puszka brzoskwiń
    • 1 cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 1 żółta lub zielona papryka
    • Sos
    • 1/2 szklanki (120 ml) kwaśnej śmietany
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecionego
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami, solą i pieprzem. Dodać kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Ananasa i brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w plastry.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Jeśli będzie za gorący mięso z wierzchu się przypali, a w środku będzie surowe.
    4. Składnki nabijać na przemian: papryka, cebula, kurczak, brzoskwinia, papryka, kurczak, cebula, ananas, kurczak, papryka itd, aż do wykorzystania wszystkich składników.
    5. Piec na górnej półce grilla przez około 15 minut, od czasu do czasu odwracając.
    6. W międzyczasie, wymieszać śmietanę z oliwą, czosnkiem i pieprzem na jednolity sos. Smarować pędzelkiem szaszłyki jak już będą prawie gotowe.

    rada

    Bardziej pracochłonna wersja, ale niesamowicie pyszna i wykwintna, wymaga dodatku bekonu. Kawałki kurczaka należy obwijać w cieniutkie, wręcz przeźroczyste plasterki bekonu i dopiero wtedy nadziewać i przekładać szaszłyki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MartaTopolska
    autor:
    1

    Bardzo smaczne moi goście byli zadowoleni polecam :-) - 12 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis