Lukier plastyczny

  • 4komentarze
  • 9polubień
  • 8godz.25min.

W końcu udało mi się dopracować do perfekcji lukier plastyczny, do którego nie dodaje się jajek ani pianki marshmallow. Składniki są w sumie proste. Przepis jest zainspirowany kuchnią lat 50., bo pochodzi ze starych magazynów kulinarnych mojej babci! Zobaczcie też nasz przepis video z tym lukrem!

IthilienDude

Składniki

ilość sztuk: 225 gram (około)

  • 1 łyżeczka gliceryny spożywczej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka syropu glukozowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 225 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +8godz. tężenie  ›  Gotowe w: 8godz.25min. 

  1. Marmurowy lub granitowy blat kuchenny, lub kamień do wyrabiania ciasta porządnie nasmarować tłuszczem. Natłuścić też dobrze łopatkę do ciasta.
  2. Do małego garnuszka wlać 1 łyżkę wody i wsypać do niej żelatynę. Odstawić aby żelatyna nasiąkła.
  3. W rondelku o grubym dnie wymieszać cukier z 4 łyżkami wody i z syropem glukozowym. Podgrzewać na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy mieszanina cukrowa zacznie wrzeć, kontynuować gotowanie jeszcze przez 2-3 minuty, aż syrop osiągnie stan miękkiej kulki (112°C na termometrze kuchennym).
  5. Podczas gdy cukier będzie się gotował, podgrzać namoczoną żelatynę w rondelku z gotującą wodą, aż żelatyna się rozpuści.
  6. Gdy cukier się już ugotuje, zdjąć go z ognia, a rondelek zanurzyć w naczyniu (lub zlewie) z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstawić na chwilę aby ostygł.
  7. Dodać do cukru żelatynę i glicerynę. Delikatnie wymieszać, aby wszystko się połączyło.
  8. Wylać masę na natłuszczony marmurowy blat i mieszać łopatką do ciast, aż zacznie gęstnieć (najpierw będzie jak pasta, a na końcu jak plastelina).
  9. Masę trzeba dobrze wymieszać, a później chwilę wyrabiać. Na początku będzie płynna, ale powoli zacznie gęstnieć. Po 5-10 minutach mieszania, lukier stanie się bardzo gęsty i zacznie się kruszyć. Należy wtedy natłuścić dłonie i blat i wyrabiać lukier jak ciasto na chleb. W miarę wyrabiania, lukier będzie się stawał coraz bardziej miękki i gładki. Można przestać wyrabiać, kiedy będzie gładką kulą bez żadnych grudek w środku.
  10. Przełożyć masę do foliowego woreczka albo zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki (lub przynajmniej na kilka godzin) aby stężała.

Rada:

Gliceryny spożywczej i syropu glukozowego szukajcie w sklepach specjalizujących się w dekoracji ciast i tortów lub w produktach spożywczych. Oczyszczoną glicerynę można też dostać w aptece, a syrop glukozowy na pewno będzie dostępny w sklepie ze zdrową żywnością.

Zamiennik

Zamiast syropu glukozowego można użyć syropu kukurydzianego. Jeśli nie macie w domu blatu z marmuru, można masę energicznie mieszać drewnianą łyżką w garnku, aż zacznie gęstnieć niczym klej, a następnie owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Nie próbowałem sam, czy się uda, ale powinno być OK.

Rada:

Jeśli nie zamierzacie go od razu wykorzystać, możecie go przechowywać w lodówce nawet do tygodnia czasu.

Zobacz jak to zrobić!

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

ZuziaUrbaniak
autor:
10

gdzie można kupić glicerynę spożywczą, syrop glukozowy i czy potrzebny jest barwnik spożywczy by zmienić barwę? - 16 lip 2013

kapauka
autor:
4

Na ile wystarcza podany przepis na masę plastyczną? Potrzebuję zrobić "polewę" na tort, czy podana ilość wystarczy? - 17 lis 2013

Allrecipes
autor:
1

@kapauka - na jeden tort wystarczy! @Zuziu gliceryny spożywczej, syropu glukozowego i barwników szukaj w sklepach (najlepiej internetowych) specjalizujących się w dekoracji ciast i tortów lub w produktach spożywczych. Oczyszczoną glicerynę można też dostać w aptece, a syrop glukozowy na pewno będzie dostępny w sklepie ze zdrową żywnością. Zamiast syropu glukozowego można użyć syropu kukurydzianego. Barwnik spożywczy nie jest potrzebny, możesz użyć np. kilka kropel soku z buraków (czerwony), z jagód (niebieski), kakao (brązowy) - rozpuszczone na pastę w odrobinie wody, albo kurkumy (żółty). - 17 lip 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie