Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony z dodatkiem podsmażonej cebuli, tymianku, anyżku gwiaździstego i podsmażonej cytryny. Bardzo proste, ale bardzo wykwintne danie! Zobacz nasz przepis video z tym łososiem!

ntbella

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 1 duży filet z łososia (700 g)
  • 2 cytryny
  • 2 cebule
  • kilka sztuk anyżku gwiaździstego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Pokroić cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni, na oliwie aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodać majeranek i sól, wymieszać.
  2. Pokroić cytrynę w plasterki i smażyć na suchej patelni, na dużym ogniu aż się lekko zrumieni (ok. 3 min.). Dodać anyżek i 75 ml wody. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.
  3. Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć na folii warstwę cebuli, a na niej filet z łososia. Natrzeć rybę solą i pieprzem, przykryć cytryną i anyżkiem. Szczelnie owinąć folią.
  4. Piec w 190°C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć i podawać!

Zobacz jak to zrobić!

Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie