Łosoś pieczony w folii

    Łosoś pieczony w folii

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 12 osób

    Łosoś pieczony z dodatkiem podsmażonej cebuli, tymianku, anyżku gwiaździstego i podsmażonej cytryny. Bardzo proste, ale bardzo wykwintne danie! Zobacz nasz przepis video z tym łososiem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 duży filet z łososia (700 g)
    • 2 cytryny
    • 2 cebule
    • kilka sztuk anyżku gwiaździstego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Pokroić cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni, na oliwie aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodać majeranek i sól, wymieszać.
    2. Pokroić cytrynę w plasterki i smażyć na suchej patelni, na dużym ogniu aż się lekko zrumieni (ok. 3 min.). Dodać anyżek i 75 ml wody. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.
    3. Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć na folii warstwę cebuli, a na niej filet z łososia. Natrzeć rybę solą i pieprzem, przykryć cytryną i anyżkiem. Szczelnie owinąć folią.
    4. Piec w 190°C przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć i podawać!

    Zobacz jak to zrobić!

    Łosoś pieczony w folii
    Łosoś pieczony w folii

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis