Młoda kapusta z koperkiem

  • 4komentarze
  • 8polubień
  • 40min.

Wiosenna, radośnie zielona młoda kapusta duszona z pachnącym koperkiem, a do tego młode ziemniaczki mmm... Takie dania mogłabym jeść codziennie ;)

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki vegety
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Koperek opłukać i drobno pokroić.
  2. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować (głąb wykroić i wyrzucić). Wrzucić do garnka i nalać ok. 150-200 ml wody, dodać masło, koperek i vegetę.
  3. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, często mieszając (należy sprawdzać czy już jest miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Zdjąć garnek z kuchenki. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną soli i gorącą woda z garnka - aby się nie zważyła - wlać do kapusty, wymieszać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

aniuta
autor:
10

pyszota! w sezonie wpisuje na listę obowiązkową - 28 maj 2013

EwelinaIna
autor:
6

robię taką samą kapustkę tylko dodaję śmietanę 30% i mam pewność że nic się nie zważy - 27 maj 2014

josycz
autor:
1

Wspaniałe! Ja zrobiłam kapustę nieomal ściśle według przepisu tylko dodałam kiszone ogórki- hum! - 21 wrz 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie