Młoda kapusta z koperkiem

    (8)
    40 min

    Wiosenna, radośnie zielona młoda kapusta duszona z pachnącym koperkiem, a do tego młode ziemniaczki mmm... Takie dania mogłabym jeść codziennie ;)

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 156 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek koperku
    • 1 główka młodej kapusty
    • 2 łyżki masła
    • 200 ml wody
    • 2 łyżeczki vegety
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Koperek opłukać i drobno pokroić.
    2. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować (głąb wykroić i wyrzucić). Wrzucić do garnka i nalać ok. 150-200 ml wody, dodać masło, koperek i vegetę.
    3. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, często mieszając (należy sprawdzać czy już jest miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Zdjąć garnek z kuchenki. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną soli i gorącą woda z garnka - aby się nie zważyła - wlać do kapusty, wymieszać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Komentarze po polsku (6)

    autor:
    28

    pyszota! w sezonie wpisuje na listę obowiązkową  -  28 maj 2013

    EwelinaIna
    autor:
    16

    robię taką samą kapustkę tylko dodaję śmietanę 30% i mam pewność że nic się nie zważy  -  27 maj 2014

    autor:
    15

    Wspaniałe! Ja zrobiłam kapustę nieomal ściśle według przepisu tylko dodałam kiszone ogórki- hum!  -  21 wrz 2014

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)