Młoda kapusta z koperkiem

  • 8polubień
  • 40min.

Wiosenna, radośnie zielona młoda kapusta duszona z pachnącym koperkiem, a do tego młode ziemniaczki mmm... Takie dania mogłabym jeść codziennie ;)

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki vegety
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Koperek opłukać i drobno pokroić.
  2. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować (głąb wykroić i wyrzucić). Wrzucić do garnka i nalać ok. 150-200 ml wody, dodać masło, koperek i vegetę.
  3. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, często mieszając (należy sprawdzać czy już jest miękka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Zdjąć garnek z kuchenki. W kubeczku wymieszać śmietanę z odrobiną soli i gorącą woda z garnka - aby się nie zważyła - wlać do kapusty, wymieszać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

aniuta
autor:
9

pyszota! w sezonie wpisuje na listę obowiązkową - 28 maj 2013

EwelinaIna
autor:
4

robię taką samą kapustkę tylko dodaję śmietanę 30% i mam pewność że nic się nie zważy - 27 maj 2014

MalgorzataJanik
0

Jak to mowia na dwoje babka wrozyla, DO punktu pierwszego powiem tak; -nic bym nie zmienila. DO punktu drugiego; - na wlaczony palnik postawic garczek poczekac ok 2 minut i do tak rozgrzanego garczka wrzucic 2 lyzki masla (wlozyc delikatnie nie wrzucic) - kiedy maslo bedzie rozpuszczone i widzymy ze powstaja babelki(tzn maslo skwierczy wrzucamy kapuste - przykrywam pokrywka z dziurka lub normalna(wtedy tozostawiam lyzke drewniana w garczku by para sobie mogla spokojnie sama z garczka wychodzic - po10 lub 15 minutach dolewam pol szklanki(kubka) goracej wody z czajnika - piszesz ze dodajesz Vegete, wiec po co w drugim punkcie DOPRAWIASZ SOLA DO SMAKU JAK VEGETA SAMA SLONA W SOBIE? wiec po dodaniu Vegety przemieszac i przykryc garczek na nastepne 5 minut (juz bez lyzki) DO punktu trzeciego; - pieprzu czarnego zmielonego 1/2 lyzeczki (lyzeczki do herbaty) oraz 1/2 lyzeczki pieprzu ziolowego DO punktu czwartego nigdy nie dodawalam smietany zamiast tego od 250g do 400g kielbasy podlaskiej lub podwawelskiej, moze byc wiejska wtedy 300g max SMACZNEGO JESLI NIE ZJECIE W CIAGU 2 DNI TEJ KAPUSTY WRAZ Z GARCZKIEM MOZECIE DNIA 3 DODAC KONCENTRAT POMIDOROWY,BY MIEC WSPANIALY BIGOSIK NA KOLACJE DO CHLEBKA WIECZOREM Rowniez podaje mloda kapuste jak i Ty z ziemniakami ugotowanymi osobno(tluczone albo krojone w kostke) Pamietajmy zeby po samoistnym wystudzeniu sie NASZEJ KAPUSTY wlozyc pozostalosc wraz z garczkiem do lodowki na cala noc wtedy nam sie SKWASI - 04 sie 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie