Bułeczki serowo-bekonowe

    Bułeczki serowo-bekonowe

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Łatwy to niezwykle do wykonania przepis na smaczne bułeczki, które smakują wybornie. Smakują nie tylko w dniu wypieku, ale także dnia następnego można je podać na śniadanie.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 18 bułeczek

    • 250 g żółtego sera
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 g wędzonego bekonu
    • 350 g mąki pszennej (może też być pełnoziarnista)
    • 75 g masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki czarnuszki
    • 250 ml mleka
    • bułka tarta do obtoczenia bułeczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ser zetrzeć na tarce.
    2. Czosnek obrać i wydusić praską.
    3. Bekon pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, aby był chrupki.
    4. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawami, boczkiem, serem i masłem (w temperaturze pokojowej).
    5. Wlać mleko i dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy podsypać mąką.
    6. Formować kulki trochę większe od piłeczek pingpongowych, obtaczać w bułce tartej, lekko spłaszczyć i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 min.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis