Bulion drobiowy z wolnowaru

    Bulion drobiowy z wolnowaru

    2polubienia
    8godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ma prostszego sposobu na bulion drobiowy! W tej wersji powstaje on z resztek pieczonego kurczaka i kilku warzyw oraz przypraw, które gotują się same, bez Twojego nadzoru, przez kilka godzin, aby powstał wyśmienity rosół. Zobacz nasz przepis video z tym bulionem!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry bulionu

    • Korpus i kości z 1 pieczonego kurczaka
    • 2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
    • 2 marchewki, grubo pokrojone
    • 1 cebula, nieobrana, pokrojona na 4 części
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 1/2 łyżeczki płatków chili
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 łodyżka świeżego tymianku
    • 2 litry wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 8godz.  ›  Gotowe w: 8godz.5min. 

    1. Włożyć wszystkie składniki do wolnowaru. Gotować na niskiej temperaturze przez 8 godzin. Przecedzić bulion na sicie, a następnie schłodzić i przechowywać w lodówce do czasu użycia, albo zamrozić.

    Rada:

    Bulion można przechowywać w zamrażarce miesiącami! Najlepiej zamrażać go w małych woreczkach albo w pojemniczku na lód - wtedy łatwiej nam będzie wybrać odpowiednią porcję.

    Zobacz jak to zrobić!

    Bulion drobiowy z wolnowaru
    Bulion drobiowy z wolnowaru

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis