Rosół z perliczki

    Rosół z perliczki

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszny, niedzielny rosół!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • • sprawiona perliczka – 1 szt.
    • • woda – 3 l
    • • marchew – 300 g
    • • pietruszka – 200 g
    • • seler – 150 g
    • • por – 1 nieduża sztuka
    • • cebula – 1 szt
    • • koperek – 1 mały pęczek
    • • sól, jasny sos sojowy do smaku
    • • makaron krajanka – 1 opakowanie
    • • natka pietruszki – 3-4 gałązki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy
    2. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
    3. Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą. Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis