Czekoladowy gulasz meksykański

    Czekoladowy gulasz meksykański

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta wersja dania z Meksyku. Gulasz drobiowy z warzywami i czekoladą przyprawiony cynamonem i chili.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 opakowania makaronu np.kokardki
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 puszki krojonych pomidorów
    • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • sól do smaku
    • 2 kostki gorzkiej czekolady
    • 1/3 puszki czerwonej fasoli
    • 2 łyżki kukurydzy z puszki
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 pęczka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Makaron gotujemy al dente. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy bulion, mięso, chili, cynamon i sól. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
    2. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się roztopi i połączy z resztą składników. Dodajemy połowę fasoli i zmiksowaną kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos nieco odparuje i gulasz nabierze gęstości. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dekorujemy fasolką i natką pietruszki. Podajemy z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis