Najlepsze crumble z jabłkami

    Najlepsze crumble z jabłkami

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 318 osób

    Bardzo prosty i pyszny deser! Jabłka z brązowym cukrem zapieczone pod grubą, chrupiącą, cynamonową kołderką. Zobaczcie nasz przepis video z tym crumble!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • 100 g brązowego cukru
    • 125 g mąki pszennej
    • 150 g białego cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżki masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
    2. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (o boku 23 cm) wymieszać jabłka z brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, cynamonem i solą. W małej misce wymieszać jajko ze stopionym masłem. Dodać do mąki i wymieszać. Wylać tę masę równomiernie na jabłka.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Crumble z jabłkami
    Crumble z jabłkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis