Chlebek bananowy

    Chlebek bananowy

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10968 osób

    Wilgotne i pyszne ciasto o bardzo bananowym smaku! Moi przyjaciele i rodzina je uwielbiają. Można je też stostować. To najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Zobacz nasz przepis video z tym ciastem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 115 g masła
    • 115 g miękkiego, brązowego cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 500 g bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem keksówkę o wymiarach 23x13 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
    3. W osobnej misce zmiksować masło z brązowym cukrem. Dodać jajka i rozgniecione banany i miksować, aby wszystko się dobrze połączyło. Dodać tę masę do mąki i wymieszać tylko tyle, aby suche składniki zamokły. Przelać ciasto do przygotowanej foremki.
    4. Piec przez 60-65 minut, aż nóż wetknięty w środek ciasta wyjdzie czysty. Odstawić w blaszce na 10 minut, aby ostygł, a następnie wyjąć (odwracając foremkę do góry dnem) i odstawić na metalową kratkę do całkowitego wystygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chlebek bananowy
    Chlebek bananowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    WOW! Najlepszy chlebek/ciasto jaki jadłam! Robiłam krok po kroku według podanego przepisu. Nic nie zmieniałam bo nie ma czego.. ,,Niebo w gębie'' CUDO 10000/10 :D - 31 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis