Szparagi i panierowane boczniaki

    Szparagi i panierowane boczniaki

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeden z ulubionych obiadów bezmięsnych mojego męża. Do tego młode ziemniaki posypane koperkiem i smakowite danie gotowe!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek białych szparagów
    • 1 opakowanie boczniaków
    • 1 jajko
    • 50 g mąki
    • 50 g bułki tartej
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 10 minut.
    2. Grzyby oczyścić, opłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem.
    3. Boczniaki obtoczyć w panierce: najpierw w mące, później jajku, a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Podawać z ciepłymi szparagami.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis