Tort marchewkowy z masą kremową

    Tort marchewkowy z masą kremową

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie lubię ciast zbyt tłustych i słodkich, a tort marchewkowy na pewno do takich nie należy. Dekorację jego pozostawmy wyobraźni ;)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 250 g marchwi (2 szklanki startej marchewki)
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
    • 150 ml oleju
    • szczypta soli
    • 300 g mąki pszennej
    • Masa kremowa
    • 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
    • 200 g masła (w temp. pokojowej)
    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 10 kropli olejku waniliowego lub śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Orzechy posiekać.
    2. Jajka roztrzepać, mąkę przesiać i połączyć razem wszystkie składniki w misce. Dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy.
    3. Piec ciasto ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzać patyczkiem czy już jest gotowe. Ciasto ostudzić i delikatnie, ostrym nożem, rozkroić na 3 części.
    4. Masa:

    5. Mikserem utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, olejek i serek; zmiksować. Schłodzić masę ok. 30 minut w lodówce.
    6. Przekładać tort masą, użyć jej także na wierzch i boki ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis