Szparagi w cieście francuskim

    Szparagi w cieście francuskim

    19polubień
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Gotowe ciasto francuskie ratuje mnie, gdy pojawią się niespodziewani goście. I jak miło jest zaskoczyć ich podniebienie zapieczonymi w cieście szparagami.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 12 białych szparagów
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 12 plastrów żółtego sera
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 10 minut.
    2. Ciasto rozwałkować, pokroić na 12 kwadratów, posolić, ponakłuwać widelcem, posypać koperkiem i nałożyć po plastrze żółtego sera.
    3. Na każdy kwadrat z dodatkami nałożyć po jednym szparagu.
    4. Owinąć szparagi ciastem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w 200 stopniach C - aż ciasto się lekko zarumieni.

    Rada:

    Jeśli świeże szparagi nie są akurat dostępne, można użyć tych ze słoika. Wtedy będziemy mieć jeszcze mniej pracy!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    oleńka
    autor:
    5

    Pyszne! Ja pocięłam ciasto na prostokąty, żeby owinąć całe szparagi. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem żeby się ładnie przyrumieniły. Najlepsze na zimno!!! - 15 maj 2012

    matylda
    autor:
    4

    mniam, moje ukochane szparagi... już wiem co dziś zrobię na kolację - 15 maj 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis