Szparagi z pieczarkami

    Szparagi z pieczarkami

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sezon na szparagi jest niezwykle krótki nad czym ubolewam. Całkiem niedawno nauczyłam się je jeść i pokochałam te przepyszne łodygi.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek białych szparagów
    • 100 g startego parmezanu
    • 6 pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżeczki masła
    • natka pietruszki
    • cukier i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 8 minut.
    2. Cebulę obrać i posiekać.
    3. Natkę opłukać i drobno posiekać.
    4. Pieczarki oczyścić i pokroić.
    5. Pieczarki lekko osolić i podsmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać pietruszkę.
    6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć szparagi, na nie położyć podsmażone pieczarki, posypać parmezanem i zapiec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut w 200 stopniach C.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Świetne, pyszne i nic im nie brakuje! Polecam jako przystawkę do obiadu, albo jako obiad sałatka, bo są jednak dość tłuste z tym serem i smażonymi pieczarkami. Następnym razem spróbuję z innym serem. - 15 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis