Dorsz gotowany na parze

    Dorsz gotowany na parze

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Dania robione na parze przyrządza się niezmiernie szybko, a do tego są smaczne i nie tracą wartości odżywczych.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z dorsza
    • 1 cytryna
    • 2 łyżeczki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawa do ryb
    • kilka listków bazylii
    • tymianek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cytrynę umyć i połowę skroić na plasterki.
    2. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
    3. W garnku do gotowania na parze do wody dodać nieco tymianku, plastry cytryny, listki bazylii i masło.
    4. Rybę opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i skropić sokiem z połówki cytryny. Uwaga! Jeśli przyprawa do ryb jest słona to już nie używamy soli.
    5. Dorsza gotować na parze ok. 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis