Zaloguj się Zarejestruj się

Dorsz gotowany na parze

Dania robione na parze przyrządza się niezmiernie szybko, a do tego są smaczne i nie tracą wartości odżywczych.

Magster Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do ryb
  • kilka listków bazylii
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Cytrynę umyć i połowę skroić na plasterki.
  2. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
  3. W garnku do gotowania na parze do wody dodać nieco tymianku, plastry cytryny, listki bazylii i masło.
  4. Rybę opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i skropić sokiem z połówki cytryny. Uwaga! Jeśli przyprawa do ryb jest słona to już nie używamy soli.
  5. Dorsza gotować na parze ok. 20 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie