Lasagne

    Lasagne

    8polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Gotuję już wiele lat i zauważyłam, że najlepsza lasagne to ta, którą się długo przygotowuje! Sos mięsny gotuje się na małym ogniu dość długo, aby wydobyć pełen smak, ale efekt końcowy jest tego wart. Można do niego użyć mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Tą lasagne można obczęstować 12 osób, więc jest doskonała na przyjęcie, albo na serię obiadów w ciągu tygodnia. Zobaczcie też nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Sos mięsny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
    • 1 kg chudej mielonej wołowiny
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 500 g passaty (lub przecieru pomidorowego)
    • 250 ml czerwonego wina
    • 4-6 listków świeżej bazylii, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku
    • Beszamel
    • 60 g masła
    • 60 g mąki pszennej
    • 600 ml mleka
    • 1 liść laurowy
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • 375 g świeżych lub ugotowanych płatów makaronu lasagne
    • 450 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plasterki
    • 75 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę.
    2. Dodać cebulę, marchew, selera i czosnek. Smażyć przez około 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do miski i odstawić.
    3. W tym samym rondlu zesmażyć mięso aż będzie rumiane. Dodać podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, passatę, czerwone wino i posiekaną bazylię.
    4. Gotować sos na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, przez 1,5 do 2 godzin, aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Przygotować beszamel: Na małym ogniu, w rondelku stopić masło. Dodać mąkę, a następnie pomału dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liść laurowy. Odstawić.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Ułożyć warstwy lasagne: nałożyć sos mięsny cienką warstwą na dno dużego naczynia żaroodpornego. Nałożyć łyżką warstwę beszamelu, a następnie ułożyć warstwę mozarelli, a następnie makaron lasagne. Powtórzyć warstwę sosu mięsnego, beszamelu, mozarelli i znów płatów makaronu. Posypać po wierzchu startym parmezanem i pozostałą mozzarellą (jeśli jakaś została).
    8. Piec przez 30-40 minut, aż z wierzchu się przyrumieni, a w środku będzie bulgotać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Lasagne
    Lasagne
    Mięsny sos
    Mięsny sos
    Beszamel
    Beszamel

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis