Prosta bita śmietana

    (6)
    2 min

    Bitą śmietanę można łatwo samemu zrobić w domu, a dzięki temu przepisowi wyjdzie ona zawsze pyszna i doskonała. Można też nadać jej ciekawy aromat, poprawiając dodatkowo smak deserów i ciast. Zobaczcie nasz przepis video!


    Zrobione przez 44 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 ml śmietany tortowej, schłodzonej
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • Dodatki smakowe
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1-2 łyżki amaretto
    • skórka otarta z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 2min. 

    1. Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło!
    2. Można zużyć tak, jak jest, lub dodać wanilię, amaretto lub skórkę z cytryny.

    Rada:

    To ważne, aby śmietana, miska, a najlepiej także ubijaczki miksera były bardzo mocno schłodzone!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Bita śmietana na 3 sposoby
    Bita śmietana na 3 sposoby

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Komentarze po polsku (1)

    RafałHard
    autor:
    0

    Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.  -  14 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis