Prosta bita śmietana

    Prosta bita śmietana

    4polubienia
    2min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Bitą śmietanę można łatwo samemu zrobić w domu, a dzięki temu przepisowi wyjdzie ona zawsze pyszna i doskonała. Można też nadać jej ciekawy aromat, poprawiając dodatkowo smak deserów i ciast. Zobaczcie nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 ml śmietany tortowej, schłodzonej
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • Dodatki smakowe
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1-2 łyżki amaretto
    • skórka otarta z 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 2min. 

    1. Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło!
    2. Można zużyć tak, jak jest, lub dodać wanilię, amaretto lub skórkę z cytryny.

    Rada:

    To ważne, aby śmietana, miska, a najlepiej także ubijaczki miksera były bardzo mocno schłodzone!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Bita śmietana na 3 sposoby
    Bita śmietana na 3 sposoby

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    RafałHard
    autor:
    0

    Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy. - 14 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis