Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

    Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowy deser to rarytas jakich mało ;) Można jeść do woli i nie szkodzić zdrowiu ani figurze. Polecam i dla małych i dużych!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 gruszka (niezby dojrzała)
    • 2 jabłka
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
    • 100 ml wody
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 2 łyżki ziaren sezamu
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Gruszkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
    2. Płatki owsiane zmielić.
    3. Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut.
    4. Formować placuszki i kłaść na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok 20-25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis