Kolorowa zupa z kukurydzą

    Kolorowa zupa z kukurydzą

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 132 osoby

    Został oceniony jako przepyszny przez moje dzieci w wieku 6 - 11 lat! Plus, jest to prosty posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 łyżki masła
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 papryka zielona, drobno pokrojona
    • 1 papryka czerwona, drobno pokrojona
    • 2 marchewki, posiekane
    • 600 g mrożonej kukurydzy, rozmrozić
    • 70 g suchych płatków ziemniaczanych (można zastąpić puree ziemniaczanym w proszku)
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
    • 710 ml (3 szkl.) wody
    • 475 ml (2 szkl.) mleka
    • 235 ml (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 55 g startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym rondlu, na średnim ogniu, stopić masło. Podsmażyć cebulę, czerwoną i zieloną paprykę i marchew aż będą miękkie.
    2. Dodać rozmrożoną kukurydzę, płatki ziemniaczane, sól, paprykę w proszku i 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Dodać mleko i śmietanę. Podgrzewać, ale nie gotować. Podawać zupę posypaną tartym serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis