Ciasto z rabarbarem i otrębami

    Ciasto z rabarbarem i otrębami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rabarbar kojarzy mi się z pachnącymi, pysznymi ciastami mojej babci. I z kompotem podawanym do wakacyjnych racuszków ;)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g rabarbaru
    • 3 łyżki miodu (lejącego)
    • 2 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 250 g mąki pszennej
    • 80 g cukru
    • 200 g otrąb (np. pszennych)
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki, wymieszać z miodem, cukrem i cukrem wanilinowym.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, mieszając, a na końcu wlać żółtka i wymieszać.
    3. Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną, a następnie połączyć z jajkami i wymieszać.
    4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć rabarbar.
    6. Piec ciasto ok. 45 minut - sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis