Tęczowy tort

  • 2komentarze
  • 11polubień
  • 3godz.40min.

Przepis tego bajkowego tortu trafił do mnie od Niki, a ona znalazła go na blogu Dorotus. Taki tort zrobi wrażenie i na dzieciach i na ich rodzicach. Dość długo się go przygotowuje - ale dla efektu - warto! ;)

Magster Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 tort o średnicy 24 cm

  • Ciasto
  • 370 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 320 ml mleka
  • 5 białek
  • olejek (aromat) śmietankowy
  • barwniki tęczowe
  • 3 łyżki margaryny (do wytłuszczenia foremek)
  • Krem z bitej śmietany i mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 450 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    Ciasto:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wcześniej wyciągnąć z lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
  4. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
  5. Uzyskane ciasto podzielić na 6 równych części, każdą z nich odłożyć do osobnego naczynia i dodać do każdej inny barwnik. Wymieszać. Piec każdy z biszkoptów osobno, w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm. Piec ok. 15-20 min. w 200 stopniach C.
  6. Masa:

  7. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
  8. Poszczególne biszkopty przekładać kremem. Także wierzch i boki tortu należy nim posmarować.

rada

Barwniki mają być w proszku - dawać szczyptę na końcu noża.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Belka
autor:
1

Tort zrobił furorę wyglądem i smakiem! - 24 wrz 2013

oleńka
autor:
0

Świetny tort! Wszyscy byli zachwyceni! Użyłam kremu śmietankowego z torebki, żeby mieć pewność, że nie spłynie i polewę plastyczną (też gotową). Tort wyglądał wspaniale!!! - 27 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie