Tęczowy tort

    Tęczowy tort

    17polubień
    3godz.40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Przepis tego bajkowego tortu trafił do mnie od Niki, a ona znalazła go na blogu Dorotus. Taki tort zrobi wrażenie i na dzieciach i na ich rodzicach. Dość długo się go przygotowuje - ale dla efektu - warto! ;)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 24 cm

    • Ciasto
    • 370 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 180 g cukru
    • 320 ml mleka
    • 5 białek
    • olejek (aromat) śmietankowy
    • barwniki tęczowe
    • 3 łyżki margaryny (do wytłuszczenia foremek)
    • Krem z bitej śmietany i mascarpone
    • 600 ml śmietany kremówki
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 450 g serka mascarpone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

      Ciasto:

    1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wcześniej wyciągnąć z lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
    4. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
    5. Uzyskane ciasto podzielić na 6 równych części, każdą z nich odłożyć do osobnego naczynia i dodać do każdej inny barwnik. Wymieszać. Piec każdy z biszkoptów osobno, w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm. Piec ok. 15-20 min. w 200 stopniach C.
    6. Masa:

    7. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
    8. Poszczególne biszkopty przekładać kremem. Także wierzch i boki tortu należy nim posmarować.

    rada

    Barwniki mają być w proszku - dawać szczyptę na końcu noża.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Belka
    autor:
    2

    Tort zrobił furorę wyglądem i smakiem! - 24 wrz 2013

    oleńka
    autor:
    0

    Świetny tort! Wszyscy byli zachwyceni! Użyłam kremu śmietankowego z torebki, żeby mieć pewność, że nie spłynie i polewę plastyczną (też gotową). Tort wyglądał wspaniale!!! - 27 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis