Sałatka ze szparagów i sałaty lodowej

    Sałatka ze szparagów i sałaty lodowej

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Maj to dla mnie miesiąc szparagowy - mogę jeść to pyszne warzywo niemal codziennie. Jaka szkoda, że to smakołyk sezonowy...

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 sztuk szparagów
    • 200 g sałaty lodowej
    • 4 duże truskawki
    • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • 8 łyżek jogurtu naturalnego
    • 7 rzodkiewek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Szparagi oczyścić, obciąć twarde, dolne końcówki (ok 2-3 cm), wrzucić na osolony wrzątek na 5 minut.
    2. Sałatę wypłukać i poszarpać palcami na kawałki.
    3. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej ułożyć szparagi.
    4. Rzodkiewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i pieprz do smaku. Polać sosem szparagi. Talerz udekorować rozkrojoną na ćwiartki truskawką.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis